Jag har varit ledare på lägret sedan jag var 18 år. Mina föräldrar var ledare i min barndom och för mig har lägret alltid varit sommarens höjdpunkt. Där har jag funnit många vänner för livet. Idag är jag sjuksköterska och förväntas vara arbetsledare i vardagen. Ledarskapsförmågan är något man får med sig från lägret. En erfarenhet jag inte skulle kunna vara utan idag. Jag skriver alltid med lägret i mitt CV och använder lägerchefen som referens när jag söker jobb. Att jag är ledare på lägret hjälpte mig dessutom att kamma hem min drömlägenhet eftersom hyresvärden ansåg det vara positivt att jag var engagerad i något ideellt och valde därför mig bland de sökande!
- Frida
Att vara ledare ger så mycket mer än att bara ta hand om barn och sova i tält. Det gör att man utvecklar sina sociala förmågor och att kunna driva projekt. Det leder till en ökad ledarskapsförmåga som i sin tur är guld värd både privat och i arbetslivet. Det utgör dessutom en bra och betydelsefull punkt i mitt CV. Men framförallt ger en vecka i skogen omgiven av underbara människor något som inte kan köpas för pengar. Den gemenskap och samhörighet som finns är enorm.
- Johan
Många av de som är ledare har själva varit lägeriter och varit på Norrlandalägret sedan barnsben. För mig var det något helt nytt, både ledarrollen men även själva lägret och alla dess aktiviteter. Det var kul att få se hur lägret var utformat men även att få vara med och påverka och komma med nya idéer och förslag. Att vara ledare innebär en hel del planering, sena kvällar och tålamod, men oj vad man får tillbaka mycket energi från barnen och ungdomarna. Jag har fått jobba och umgåtts med helt fantastiska ledare som blivit mina goda vänner även utanför lägret. Och det bästa är alla fantastiska och underbara lägeriter som man får lära känna under denna vecka.
- Joppe
Jag har sedan ett par år tillbaka arbetat som gruppchef i Försvarsmakten. Där får jag varje dag fleda och vara ett föredöme. Men innan min karriär i försvaret hade jag väldigt få ledar-erfarenheter. Jag har själv varit lägerit sedan jag var sju. När åldern var inne för att bli ledare var jag osäker på om det skulle förstöra upplevelsen från lägret som barn, men oj vad fel jag hade. Jag skulle vilja påstå att barn är de svåraste att vara ledare för då de ställer höga krav på ditt tålamod och din pedagogik. Mina erfarenheter från lägret använder jag dagligen i mitt arbete, och även om det är en väldig skillnad på soldater och barn så är grunderna i ledarskap desamma.
- Adam
Lägret är den bästa veckan på året! Jag har varit på lägret sedan jag var liten och steget att bli ledare var naturligt för mig. Veckan innehåller mycket lek, skratt och upptåg blandat med ledaruppgifter såsom att planera och genomföra aktiviteter för lägeriterna eller att, inför natten, plocka spindlar i de minsta barnens tält. När jag inte är på läger arbetar jag som socionom och med människor i olika utsatta situationer. Mitt arbete på lägret, och det ideella engagemang som det innebär, har gett mig erfarenheter som jag har haft stor nytta av i mitt yrkesliv. Lägret är en viktig del i mitt liv och jag kan varmt rekommendera att spendera en sommarvecka som ledare på Norrlandalägret.
- Lydia
Jag pluggar till civilingenjör och går kurser i ledarskap och organisering. När jag läser om teorier och olika former av organisationer har jag ofta med mig praktiska erfarenheter från Norrlandalägret. Jag har sammanfattningsvis anledning till att vara ledare på lägret i tre olika dimensioner (utan inbördes rankning).
1. Personligt välmående: Jag får ha roligt och umgås med härliga personer. 2. Andras välmående: Jag får en möjlighet att förgylla och delta i barn och ungdomars sommarlov och tillvaro för en vecka. 3. Personliga erfarenheter: Jag får handfasta erfarenheter från ledarskap som jag kommer kunna använda både i framtida situationer men också på CV:et.
- Max