Ledare

Funderar du på att bli ledare? Kul! Du kommer lära för livet. Här får du veta lite om hur det är att vara ledare på Norrlandalägret och vad det kan ge dig.

Att vara ledare på Norrlandalägret

Vill du umgås med barn och vuxna under en sommarvecka på Gotland? Vill du skratta, sova i tält och lära känna barn i alla åldrar? Vill du utvecklas som ledare och förebild? Vill du få nya vänner och erfarenheter för livet? Då ska du ta chansen att vara byledare på Norrlandalägret.


Som byledare har du det övergripande ansvaret för barnen i någon av byarna (åldersindelade barngrupper) och finns med i de flesta aktiviteterna. Tillsammans med de andra byledarna har du ett övergripanade ansvar för barnen, att alla trivs och känner sig delaktiga och engageras i lägrets olika aktiviteter.


Som byledare är du delaktig i att både planera och leda aktiviteter. Vanliga aktiviteter är sport, bad, spår, lekar, dans och lägerbål. Du är också med och finns för barnen när det ska vakna, städa sina tält, äta och göra sig i ordning för kvällen. Efter att barnen somnat på kvällen deltar du i ledarsamling där den sista planeringen inför nästa dag färdigställs.


Du behöver samarbeta och ha en bra dialog med övriga byledare för att lägret att flyta på bra. Det handlar både om att tillsammans ta ansvaret för att varje barn kommer till sin rätt på lägret och att dela på ansvaret för att aktiviteter och övergångar mellan aktiviteter går smidigt. Utgångspunkten är alla hjälps åt och är närvarande. Målet för lägret är att alla barn ska trivas och får positiv lägervecka. Det innebär att du har en viktig roll att lära känna barnen i den by du är ledare i och se hur gruppen utvecklas.


Du är med och utvecklar lägret. I slutet av våren börjar vi planera och förbereda årets läger. Då tas övergripande plan för varje lägerdag fram och temat för årets läger bestäms. Dagen då lägret börjar samlas du och de andra ledarna redan på morgonen för att bygga upp lägret. Under hösten träffas vi en helg, umgås och utvärderar sommarens läger och kommer på nya idéer inför nästa år. Ledarsamlingarna syftar både till att utveckla lägret och att stärka gemenskapen i ledargruppen.


Din roll under en vanlig dag på lägret

- Väckning. Du hjälper barnen att komma i ordning

- Mat. Du sitter med barnen och äter. Bidrar till lugn och ro så att barnen inte glömmer att äta.

- Diskning i havet. Du hjälper barnen att diska på ett säkert sätt

- Aktivitet. Du är med och leder.

- Samling inför aktivitet. Du kollar at alla barn med.  Du går tillsammans med barnen till aktivitet.

- Vilotimme. Du är ofta på plats i byn.

- Pauser för dig som ledare. Självklart behövs pauser, se till att du pratat med andra ledare om att du tar paus.

- Ordning i lägret. Du hjälper barnen att ha koll på tälten och på lägerplatsen. Inget skräp och stängda tält.

- Barn som behöver prata/längtar hem/är ledsna. Du finns där. Ta hjälp av andra ledare om det är svårt att veta vad som behövs.

- Lägerbål. Är alla barn med, har de kvällskläder? Du hjälper dem.

- Nattning. Du hjälper barnen så att alla kommer in i sina tält snabbt och att alla är tysta.

- Ledarsamling efter nattning. Du är med och planerar dagen efter.


Min ledarkarriär på Norrlandalägret började för sex år sedan. Jag har aldrig vart deltagare på lägret som barn, vilket många andra har. Jag blev istället ”lurad” att följa med till Gotland och vara ledare på något konstigt kyrkligt läger. Som ni förstår blev jag lite tveksam...

Men jag ångrar inte en sekund att jag följde med. Att vara ledare ger så mycket mer än att bara ta hand om barn och sova i tält. Det gör att man utvecklar sina sociala förmågor och att kunna driva projekt. Det leder till en ökad ledarskapsförmåga som i sin tur är guld värd både privat och i arbetslivet. Det utgör dessutom en bra och betydelsefull punkt i mitt CV.

Men framförallt ger en vecka i skogen omgiven av underbara människor något som inte kan köpas för pengar. Den gemenskap och samhörighet som finns är enorm. Att under en vecka få vara någon som barnen ser upp till och har som förebild. När tårarna kommer för att det är ett helt år tills dom får träffa en igen. Det gör i alla fall mig både knäsvag och stolt på samma gång.


- Johan

Jag har varit ledare de senaste sex åren. Många av de som är ledare har själva varit lägeriter och varit på Norrlandalägret sedan barnsben. För mig var det något helt nytt, både ledarrollen men även själva lägret och alla dess aktiviteter.

Redan från första stund kände jag mig välkommen av alla. Det var kul att få se hur lägret var utformat men även att få vara med och påverka och komma med nya idéer och förslag. 

Att vara ledare innebär en hel del planering, sena kvällar och tålamod, men oj vad man får tillbaka mycket energi från barnen och ungdomarna.

Jag har fått jobba och umgåtts med helt fantastiska ledare som blivit mina goda vänner även utanför lägret. Och det bästa är alla fantastiska och underbara lägeriter som man får lära känna under denna vecka.

När jag inte är ledare på Norrlandalägret jobbar jag som gitarrlärare och får då träffa många barn och ungdomar, men då oftast i mindre grupper. Lägret har hjälpt mig att bli bättre på att leda och instruera större grupper med barn och ungdomar.


- Joppe

Jag har sedan ett par år tillbaka arbetat som gruppchef i Försvarsmakten. Där får jag varje dag fleda och vara ett föredöme.

Men innan min karriär i försvaret hade jag väldigt få ledarerfarenheter och det är där lägret kommer in i bilden.

Jag har själv varit lägerit sedan jag var sju, och näst intill varje år sedan dess. När åldern var inne för att bli ledare var jag osäker på om det skulle förstöra upplevelsen från lägret som barn, men oj vad fel jag hade. Jag skulle vilja påstå att barn är de svåraste att vara ledare för då de ställer höga krav på ditt tålamod och din pedagogik. Men det är otroligt utvecklande och jag tror inte att man kan hitta en bättre atmosfär för att skaffa sig ledarerfarenheter. Det är ovärdeligt att få vara en del av glädjen och kärleken från barnen.

Mina erfarenheter från lägret använder jag dagligen i mitt arbete, och även om det är en väldig skillnad på soldater och barn så är grunderna i ledarskap desamma.


- Adam

Vad jag bland annat har lärt mig på Norrlandalägret är att prata inför större grupper av människor. På min förra arbetsplats fick jag i uppdrag att föreläsa inför olika stora grupper. Det kunde vara drygt 60 personer/grupp. När jag blev nervös inför det (vilket jag blev varje gång!) försökte jag ibland sätta det i perspektiv till vad jag var van vid på lägret. Där står jag dagligen och pratar inför 60-120 personer (på lägersöndagen drygt 200). Då skall jag väl klara en liten grupp okända människor på jobbet?! Norrlandalägret är för mig en trygg plats och det är en bra miljö att utmana sig själv i och lära sig nya saker.


- Amanda, lägerchef.

Jag har varit på Norrlandalägret varje år sedan jag föddes och det finns få ställen som kan jämföras med det. Känslan av att komma till Norrlanda har inte förändras sedan första gångerna jag kom dit utan värmen och pirret i magen sitter fortfarande kvar när man anländer första dagen på lägerveckan.

Innan jag blev ledare på lägret hade jag aldrig varit lärare eller ledare för någon typ av grupp, med undantag för någon PRAO-vecka i förskola på högstadiet. Därför kändes det kanske lite extra pirrigt och nervöst.

Jag hade inga särskilda tankar om hur det skulle vara att vara ledare utan kände bara att det var min tur att ”dra mitt strå till stacken”. Och det var klokt, för den erfarenhet jag fått som ledare hjälper mig nåt enormt. Inte bara ute i arbetslivet utan också som person då jag fått mer förståelse för hur människor i olika åldrar fungerar och tänker.

Just nu arbetar jag som vikarie i en lågstadieklass och känner absolut att de ledarkunskaper jag fått på lägret hjälper mig varje dag på jobbet.


- Joel

Jag har varit ledare på lägret sedan jag var 18 år. Mina föräldrar var ledare i min barndom och för mig har lägret alltid varit sommarens höjdpunkt. Där lär vi oss mycket samtidigt som vi har så kul! Där har jag funnit många vänner för livet.

Idag är jag sjuksköterska och förväntas vara arbetsledare i vardagen. Ledarskapsförmågan är något man får med sig från lägret. En erfarenhet jag inte skulle kunna vara utan idag.

Jag skriver alltid med lägret i mitt CV och använder lägerchefen som referens när jag söker jobb. Ska man träffa tex arbetsgivare eller hyresvärd så skiljer lägererfarenheten oftast en från mängden. Det hjälpte mig att kamma hem min drömlägenhet eftersom hyresvärden ansåg det vara positivt att jag var engagerad i något ideellt och valde därför mig bland de sökande!


- Frida

Norrlandalägret har varit en del av mitt liv sedan jag föddes. Det är alltid en speciell, pirrande känsla i mig  när jag  närmar mig lägerområdet. Det jag älskar med Norrlanda är att jag varje år får träffa det härliga ledargänget, som annars är utspridda över Sverige, och givetvis träffa alla underbara barn och ungdomar.

Just nu studerar jag till musiklärare för gymnasienivå och har framför mig en karriär som ledare för undgomar i skolan. Jag känner att jag i många fall har ett försprång i den utbildning jag läser eftersom jag varit ledare för barn och ungdomar tidigare. För mig som studerar en pedagogisk utbildning tycker jag det är jätteroligt att på lägret få praktisera det jag läst om i skolan.


- Miriam


Mitt ledarskap på Norrlandalägret har under mina tre år blivit tredimensionellt. Under mitt första år som ledare – efter åtta år som lägerit – skapades den första dimensionen. Jag såg ledarskapet som ett sätt för att få tillbringa ytterligare en vecka av min sommar och mitt liv i den värme och det äventyr som lägret varje år erbjuder. Efter denna vecka som ledare lärde jag mig otroligt mycket om gruppdynamik och ledarroller, vilket gav mig en helt ny bild av lägret.

Till mitt andra år som ledare adderades känslan av att ”ge tillbaka” samt att få bidra till de minnen som lägret ger alla dess deltagare. Efter att ha reflekterat över de erfarenheter jag fått som lägerit kändes det naturligt att ta tillfället i akt att ge andra barn samma upplevelser.

I skrivande stund pluggar jag till civilingenjör och går kurser i ledarskap och organisering. När jag läser om teorier och olika former av organisationer har jag ofta med mig praktiska erfarenheter från Norrlandalägret vilka jag kan jämföra med. Mycket av det som står i läroböckerna känns intuitivt för mig utifrån de erfarenheter som jag fått från lägret. Jag har sammanfattningsvis anledning till att vara ledare på lägret i tre olika dimensioner (utan inbördes rankning).


1. Personligt välmående: Jag får ha roligt, umgås med härliga personer och massor av kramar som man klarar sig hela året på.

2. Andras välmående: Jag får en möjlighet att förgylla och delta i barn och ungdomars sommarlov och tillvaro för en vecka.

3. Personliga erfarenheter: Jag får handfasta erfarenheter från ledarskap som jag kommer kunna använda både i framtida situationer men också på CV:et.


- Max

Norrlandalägret är en av sommarens bästa veckor! Jag har varit på lägret sedan jag var liten och steget att bli ledare var naturligt för mig. Jag har nu varit ledare i ca 10 år och det blir bara roligare och roligare! För mig har lägerveckan många höjdpunkter. Dessa är bland annat att träffa de lägeriter och ledare som jag lärt känna genom åren. Det är många som återkommer varje år men också många nya ansikten. Veckan innehåller mycket lek, skratt och upptåg blandat med ledaruppgifter såsom att planera och genomföra aktiviteter för lägeriterna eller att, inför natten, plocka spindlar i de minsta barnens tält. När jag inte är på läger arbetar jag som socionom och med människor i olika utsatta situationer. Mitt arbete på lägret, och det ideella engagemang som det innebär, har gett mig erfarenheter som jag har haft stor nytta av i mitt yrkesliv. Detta bland annat gällande relationsskapande med barn och unga samt hur man kan arbeta med olika typer av barngrupper för att skapa ett trivsamt klimat. Amanda, som är lägerchef, har varit min referent då jag sökt (och fått!) arbete efter min examen. Lägret är en viktig del i mitt liv och jag kan varmt rekommendera att spendera en sommarvecka som ledare på Norrlandalägret.


- Lydia

Frågor och svar om att vara ledare på Norrlandalägret:

 

Vem kan bli ledare? Alla som vill får testa att bli ledare. Vi har ingen bestämd nedre åldersgräns men de flesta har fyllt 18 år. Det krävs inga särskilda förkunskaper utan bara en vilja att ta ansvar för barn en sommarvecka.


Vad gör man som ledare? Som ledare har du tillsammans med andra ledare ansvar för en grupp barn under lägerveckan. Tillsammans planerar ni för de olika aktiviteterna barnen gör under lägret. Du är en viktig vuxen som får leka, trösta, skratta och leda barnen genom dagarnas olika aktiviteter.


Finns det olika slags ledare? Ledarna delas upp mellan de olika byarna. Byarna är uppdelade efter barnens ålder. Det finns fyra olika byar; GG (för de som gått ut årskurs 1-3), juniorbyarna (för de som gått ut årskurs 4-7) och UG (för de som gått ut årskurs 8 och till de är ca 17-18 år). Som ledare kan man också arbeta i köket m.m.


Hur är det att vara ledare? Det är intensivt, kul och ibland tålamodskrävande. I varje by finns det flera ledare som man delar ansvaret med.


Hur bor man som ledare? De allra flesta bor i tält i någon av byarna. Några bor i stugor i närheten.


Måste man vara med hela veckan? Det bästa är om man är med hela veckan, men vi strävar efter att vara flexibla så kan du inte vara med hela tiden, går det att ordna. Du kan t.ex. vara GG-ledare torsdag-söndag.


Får man betalt som ledare? Nej. Alla som arbetar på lägret gör det ideellt. Ledarna betalar ungefär halva lägeravgiften (motsvarande matkostnad), jämfört med vad barnen betalar.


Måste man vara kristen? Lägret vilar på en kristen värdegrund men det finns inga krav på att vare sig barn eller ledare behöver vara troende. Alla är såklart välkomna.


Kan ledare ta med sig sina barn på lägret? Ja, många ledare har med egna barn. Om barnen är för små att vara med i någon av byarna anpassar vi ledaransvaret efter det.


Hur anmäler jag intresse för att bli ledare? Du mailar till lägercheferna Maja Brandström och Björn Rosvall på lagerchef@norrlandalagret.se


Du kanske vill du veta mer innan du bestämmer dig? Kontakta gärna Maja eller Björn som är lägerchefer och så hoppas vi att vi ses på lägret!